Suomenkielinen lastenkirja ₿itcoinista ilmestyy pian

Suomenkielinen lastenkirja ₿itcoinista ilmestyy pian

Törmäsin keväällä sattumalta amerikkalaisen Michael Carasin avunpyyntöön Twitterissä. Hän oli juuri saanut valmiiksi uuden lastenkirjansa, mutta halusi kääntää sen mahdollisimman monelle kielelle ja pyysi vapaaehtoisilta apua kirjan kääntämiseen. Ryhdyin heti tuumasta toimeen, mutta huomasinkin jo pian erään toisen suomalaisen tehneen hyvää jälkeä suomennoksen kanssa. Tehtäväkseni jäikin hieman parannella käännöstä – ja tietenkin saada kirja julkaistua suomeksi!

Ensimmäinen suomenkielinen lastenkirja Bitcoinista valmistui ennätysajassa, joten lähetin vedoksia useammalla ihmisille oikoluettavaksi ja lapsilleen kokeiltavaksi. Bitcoin-raha: Tarina Bitvillestä ja hyvästä rahasta sijoittuu Bitvillen kaupunkiin, jossa lapset pohdiskelevat taloustieteen peruskysymyksiä. 1)Pohdin vielä hetken sitä, että onko kirjan nykyinen työotsikko riittävän hyvä ostajan kannalta. Kirjassa on valmis kuvitus, joten kirjan otsikon muuttaminen ei välttämättä poista sitä tosiasiaa, että valtaosaa ihmisistä ei Bitcoin ainakaan toistaiseksi juurikaan kiinnosta. Jos sinulla on parempi otsikkoehdotus, ota minun yhteyttä! Bitvillen lasten kesken on syntynyt erikoistumisen kautta työnjako, mutta he käyvät kirjan alussa vain vaihtokauppaa eli suoraa vaihdantaa. He huomaavat, että tämä tekee elämästä hankalaa, joten he keksivät siirtyä epäsuoraan vaihdantaan rahan avulla. Lapset kokeilevat erilaisia hyödyke- ja paperirahajärjestelmiä, mutta päätyvät lopulta käyttämään Bitcoin-rahaa.

Carasin kirjassa ei varsinaisesti keskitytä lohkoketjuteknologiaan, vaikka sen perusajatus kaikkien käyttäjien jakamana ja ylläpitämänä hajautettuna tilikirjana käydäänkin lyhyesti läpi. Kirjassa esitetään tietty näkemys rahan ja rahajärjestelmän synnystä ja kehityksestä, joka huipentuu Bitcoin-rahajärjestelmän ainutlaatuisuuteen ihmiskunnan historiassa. Oli lisäksi kiva huomata, että ne lapset, joille ehdin kirjaa lyhyesti esitellä ja lukea, näyttivät lopulta ymmärtävän edeltävien rahamuotojen erot Bitcoin-rahaan nähden.

BREAKERMAG-nettiledelle antamassaan haastattelussa Caras sanoi inspiroituneensa Bitcoin-aiheisen lastenkirjan kirjoittamiseen luettuaan libanonilaisen taloustieteilijän Saifedean Ammousin kirjan The Bitcoin Standard: The Decentralized Alternative to Central Banking. Ammousin kirja on parhaillaan suomalaisen Konsensus Networkin vapaaehtoisten käännettävänä ja ilmestyy alkusyksystä 2019. Voit tilata kirjan ennakkoon!

Carasin lastenkirja on helppolukuinen ja -tajuinen johdanto siihen, mitä Bitcoin on ja miksi Bitcoinilla on merkitystä. Lastenkirjaksi teoksessa kerrotaan Bitcoinin tarina hyvin – ja jopa 85-vuotias isoäitini näytti nyt ymmärtävän sen, että mistä Bitcoinissa on kyse. Lapsille kryptovaluutoista tai -varoista on ollut turha sanoa mitään, koska asioiden selittäminen on voinut tuntua vaikealta. Caras on onnistunut kirjoittamaan hauskan ja opettavaisen sadun, joka saattaa auttaa lapsia ja miksei myös hieman varttuneempia ymmärtämään raha- ja pankkiteoriaa hieman paremmin.

Kirjan suomenkielinen käännös on pian valmis ja toivottavasti saatavilla postituksineen kiinteään hintaan. Tavoitteenani on, että kirja löytyisi myös hyvin varustelluista kirjakaupoista, mutta ei mennä asioiden edelle.

Jos haluat antaa palautetta kirjasta tai sen käännöksestä, niin voit jättää kommentin alle ja laitan sinulle vedoksen tulemaan pikimmiten.

PS. Olen lisäksi parhaillaan neuvottelemassa Sam Lessinin lastenkirjan, B niin kuin Bitcoin, käännöksestä (työnimi). Jos Lessin innostuu ja saan käännösoikeudet, niin kirjan käännös valmistuisi todennäköisesti loppuvuodesta 2019. Jos haluat auttaa Lessinin kirjan kääntämisessä, lähetä minulle viestiä tai jätä kommentti yhteystietoinesi alle (muut eivät näe sähköpostia, jos laitat sen vain omiin tietoihisi).

References[+]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *